Élke dag een dag tegen verspilling

Jan-Willem Oomen, manager Three-Sixty:
‘Bij ons is élke dag een dag tegen verspilling’

 

Op de eerste dag van Dutch Agri Food Week, maandag 9 oktober, staat Three-Sixty in Veghel in het teken van de Dáááág tegen Verspilling. Op deze dag staan een paar interessante sessies op het programma, in het kader van het tegengaan van voedselverspilling en het beter verwaarden van reststromen.
Voor Jan-Willem Oomen, manager van Three-Sixty, is élke dag een dag tegen verspilling. Het innovatiecentrum voor circulaire economie in Noordoost-Brabant bestaat nu ruim anderhalf jaar en timmert hard aan de weg. De ambitie is groot: Three-Sixty wil het grootste innovatiecentrum op circulair gebied van – minimaal – Europa worden. Een plek waar alle kennis en kunde uit de foodindustrie samen kan komen en waar oplossingen en producten worden bedacht om verspilling te voorkomen of te reduceren. Of, als er toch reststromen zijn, deze beter te verwaarden. Daarbij wil het centrum zoveel mogelijk bedrijven, kennisinstituten en overheid betrekken.

Steviger op de kaart

Jan-Willem Oomen: “We maken vorderingen maar we zijn er nog lang niet. Het probleem is van dusdanige aard dat we dit niet van vandaag op morgen hebben opgelost. Er is nog veel werk in het vooruitschiet, maar we merken wel dat het thema verspilling al een stuk steviger op de kaart staat. Er is veel publiciteit en aandacht en we zien dat verspilling steeds vaker een thema is van events. Een mijlpaal is dat we in mei een task force circulaire economie hebben kunnen starten, waaraan onder andere Hutten, Milgro en Moonen meedoen, maar ook Unilever, Albert Heijn Delhaize, McDonalds, Google en Rabobank. Dat al deze grote internationale spelers zich hard maken voor het thema en zich commiteren, is echt heel gaaf en een levensgroot signaal. Zo krijgen we slagkracht naar de overheid en impact op de consument.”

Te kleine bietjes

Nog een hoogtepunt is het platform van surplus ondernemers, waarvoor Oomen het initiatief heeft genomen. Hierin werken allerlei bedrijven samen die producten maken van voedsel dat ‘over’ is: de bietjes die net te klein zijn om de supermarktschappen in te kunnen. De tomaten die anders worden doorgedraaid. De kromme komkommers… “Voor alle ondernemers die in dit platform samenwerken, staat het aanpakken van voedselverspilling voorop. Dus zien we dat bedrijven die traditioneel concurrenten zijn – omdat ze dezelfde producten maken – ineens samenwerken. Samenwerken is het nieuwe concurreren. Alle ondernemers maken mooie, innovatieve producten vanuit verspilling, zo ook wijzelf in de Verspillingsfabriek. We zien steeds meer partijen aanhaken. De officiële cijfers zeggen dat we met zijn allen jaarlijks voor 5 miljard euro aan voedsel weggooien. Maar als we de rest- en bijstromen bij de boer de meetellen, het voedsel dat niet in de keten komt, is dat wel 11 miljard per jaar! Shocking, toch? We móeten ons daar samen nog veel meer van bewust zijn en oplossingen zoeken. Wij dragen daaraan bij met onze initiatieven, en door partijen uit te nodigen met ons mee te doen. ‘Help ons’, is onze simpele boodschap, want bij dit ketenprobleem hebben we elkaar keihard nodig. De deur staat open bij Three-Sixty en de koffie is altijd warm.”

Dit staat op het programma bij Three-Sixty op 9 oktober:

  • Ontbijtsessie voor Rabobank-klanten, in samenwerking met The Source Shakers
  • Preview van Expeditie Food Waste, een initiatief van The Source Shakers en MVO Nederland
  • Officiële opening van de nieuwe werkplek van MVO Nederland
  • Bezoek van MBO-scholieren aan De Verspillingsfabriek van Three-Sixty in het kader van Open Doors for Talent
  • Ontmoeting tussen CEO’s en start-ups, georganiseerd door AgriFood Capital en OndernemersLift+

Kijk op Dáááág tegen Verspilling