De events van AgriFood Capital

De events van AgriFood Capital tijdens DAFW 2017

AgriFood Capital faciliteert events van derden en voert de regie over het programma tijdens Dutch Agri Food Week, maar we programmeren en organiseren ook een aantal eigen events, samen met onze gewaardeerde partners.

Een aantal highlights in onze regio tijdens Dutch Agri Food Week.

Kijk voor het volledige programma van Dutch Agri Food Week op dutchagrifoodweek.nl/programma.

Dááááág tegen verspilling

Bij Three-Sixty in Veghel bruist het op maandag 9 oktober van de activiteiten rondom het thema Verspilling. De Rabobank trapt de dag lekker vroeg af met een deep dive rondom verspilling met enkele van haar klanten. Dit in samenwerking met The Source Shakers. No time to waste.

Daarna klinkt het startschot van de Expeditie Food Waste. Een traject waarin agrifood ondernemers in 5 maanden tijd concrete kansen ontdekken en plannen maken om de voedselverspiling binnen hun bedrijf of in hun keten te verminderen en beter te verwaarden. Dit is een initiatief van The Source Shakers en MVO Nederland. Ondernemers kunnen zich voor deze meeting aanmelden via barbara@thesourceshakers.nl. MVO Nederland opent op 9 oktober bovendien de deuren van haar nieuwe werkplek op Three-Sixty.

Begin van de middag bezoeken scholieren Three-Sixty en de Verspillingsfabriek in het kader van Open Doors for Talent, georganiseerd door AgriFood Captital Werkt! En tot slot vindt er een ontmoeting plaats tussen start-ups en CEO’s, georganiseerd door AgriFood Capital en OndernemersLift+.

CEO meets Start-up

Bijeenkomst op maandag 9 oktober: de kick-off van Dutch Agri Food Week in Noordoost-Brabant, georganiseerd door AgriFood Capital en OndernemersLift+.

CEO’s van foodbedrijven in de regio ontmoeten start-ups, met als doel samenwerking door innovatie of innovatie door samenwerking, beiden met groei tot gevolg.

Locatie: Three-Sixty in Veghel, tijdens Dááááág tegen verspilling.

Keukenbazen

De leukste en spannendste kookwedstrijd voor kinderen van 10 tot 12 jaar uit alle gemeenten in Noordoost-Brabant. De winnende teams uit de zeventien deelnemende gemeenten koken hun gerecht voor de jury op 7 oktober. De winnaar wordt op woensdag 11 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijk diner. Zie Keukenbazen.nl.

Food100

50 leiders van nu en 50 leiders van morgen ontmoeten elkaar voor  inspiratie en kennisdeling. Na het event trekken koppels met elkaar op in het kader van ‘CEO for a Day. Op donderdag 12 en vrijdag 13 oktober.

Food100 wordt georganiseerd door SFYN (Slow Food Youth Network), FoodHub, Shootmyfood en AgriFood Capital.

Open Doors for Talent

Leerlingen van ROC De Leijgraaf, ROC Koning Willem I en AOC Helicon gaan tijdens Dutch Agri Food Week gedurende één dag op pad om zo kennis te maken met bedrijven in de regio. Centraal staan de beroepsbeelden: wat kan ik allemaal doen met mijn opleiding, wat voor functies (en ook stages) bieden de verschillende bedrijven en hoe ziet een carrière er mogelijk uit?

De organisatie van deze dag is in handen van AgriFood Capital en wordt ondersteund door de BZW. Aan deze eerste editie van ‘Open Doors For Talent’ nemen drie toonaangevende bedrijven uit de sector deel: Heineken, Hutten en Sligro.

Programma

De dag start met een centrale ‘kick off’ bij AgriFood Plaza. Vervolgens gaan de leerlingen per touringcar op pad naar de verschillende bedrijven. Zij worden bij ieder bedrijf ontvangen met een korte bedrijfspresentatie door een young professional waarmee de studenten zich kunnen identificeren.

Tijdens de aansluitende rondleiding door het bedrijf kunnen zij de sfeer ‘proeven’ en zich een indruk vormen van de bedrijfsprocessen. Vervolgens krijgen de leerlingen de gelegenheid om verder in gesprek te gaan met professionals. Een aantal mogelijke onderwerpen: uitleg over producten en/of diensten van het bedrijf, het eerste jaar in een nieuwe baan, mogelijkheden voor stage en afstuderen etc. Ook een praktijkopdracht behoort tot de mogelijkheden.
Aan het einde van de dag brengt de touringcar de leerlingen terug naar AgriFood Plaza. Hier is gelegenheid om met elkaar nog een drankje te drinken en ervaringen uit te wisselen

Deelname

Deelname is uitsluitend op aanmelding en welke leerlingen aan dit event kunnen deelnemen wordt bepaald door de scholen.

Kickoff van We Are Food 2018

In 2018 is Brabant Europese Regio van de Gastronomie. Met We Are Food 2018 maakt de regio werk van voedselvernieuwing.

Ondernemers die willen werken aan vernieuwing van de sector konden zich tot 15 juni 2017 aanmelden voor een ‘Brabantse Keuken’, een themamaand in het teken van vernieuwing op een specifiek onderwerp binnen de agrifood sector. In totaal krijgen 10 Brabantse Keukens in 2018 gestalte, met onderwerpen als Verspilling, Community Farming, Datafood en Gastvrijheid. Op donderdag 12 oktober 2017, tijdens Dutch Agri Food Week, presenteren de 10 Brabantse Keukens zichzelf aan het publiek.

Tijdstip: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Electron, Liniestraat 111 4816 BG Breda

Programma

14.30 uur: welkom door gedeputeerde Anne-Marie Spierings
14.45 – 16.15 uur: presentatie 10 Keukens, door Hans Steenbergen
16.45 uur: afsluiting door Hans Steenbergen

Aanmelden kan door te mailen naar info@wearefood.nl.

De Winnaars

> lees het hier
> kijk het filmpje

En kijk op Wearefood.nl.

Keten! in Food
Het onverwachte organiseren

Het verschil maken. Patronen doorbreken. De blauwe oceaan op. Onverwachte ideeën komen voort uit onverwachte ontmoetingen en leiden tot onverwachte samenwerkingen. Dat geeft energie… en meer waarde(n)! Want met een goed idee zet je de wereld op zijn kop!

Het onverwachte organiseren: de ultieme paradox. Een schijnbare tegenstelling die P2 graag oppakt tijdens de Dutch Agri Food Week 2017. Want of het nu gaat om duurzame productie, of om gezonde voeding, de Nederlandse agro- en foodsector zit te springen om een nieuwe doorbraak. Om het verschil te maken, wereldwijd.

Op dinsdag 10 oktober, bij P2. Aanmelden via de website van P2.

Eat Your Heat Out Festival

Tijdens de langste tafel gaan we aan de hand van een Wereldvoedselmaaltijd de uitdagingen van Voedselzekerheid langs. Aangekleed met muziek en -dit keer- de varkenssector in beeld stappen we in de wereld van voedselzekerheid. We praten over wat jongeren kunnen betekenen om de uitdagingen op dit gebied op te pakken.
Ook laten we zien wat EYHO met jongeren aan het doen is om te zorgen dat we de juiste skills (niet alleen uit de traditionele agrifoodsector) betrekken om de agrifood sector (internationaal) toekomst te geven. Tijdens EYHO zullen een aantal initiatieven bekend worden gemaakt die dit invulling gaan geven en die EYHO Festival 2018 een voedingsbodem geven.

Op maandag 16 oktober, van 16-20 uur, in het Paleiskwartier in ‘s-Hertogenbosch

Food Inspiration Days

Dé plek waar professionals uit de foodservice branche genoeg inspiratie opdoen voor een heel jaar. Op maandag 16 en dinsdag 17 oktober. Zie foodinspirationdays.com.

Veel te doen in het Land van Cuijk

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober is er van alles te doen in het Land van Cuijk, voor ondernemers en voor het brede publiek.

Op 14 en 15 oktober kunnen bezoekers van buiten het Land van Cuijk tijdens een tweedaags arrangement kennis maken met bijzondere foodondernemers in het Land van Cuijk, die graag hun, vaak unieke, producten presenteren en laten proeven. Verder staan ook een bezoek aan het Pluk & Oogstfeest en een kookworkshop met Land van Cuijkse ingrediënten op het programma.

Op zondag 15 oktober opent Kasteel Tongelaar zijn deuren voor het Pluk & Oogstfeest Land van Cuijk.  Met een Smaakmarkt met 50 Land van Cuijkse ondernemers en hun streekproduct, workshops wildplukken en -bereiden , de kennisweide ‘Boeren anno nu’ en broodbakken in het Bakkershuisje op het landgoed. Op het binnenplein kunnen bezoekers eten van het ‘Buffet des overvloeds’.

Woensdag 11 én zondag 15 oktober is ook de start van het programma ‘een Goei Leven’. Lekker eten, met passie gemaakt en ook nog eens gezond. Overal: Bij de boer, in restaurants, op scholen, in de supermarkt, op festivals, in de voetbalkantine, bij de slager en zelfs bij de mensen thuis. Het streven is dat alle 90.000 inwoners van het Land van Cuijk meedoen en ervan gaan genieten!

Op 11 oktober presenteren we ’n Goei leven aan de ondernemers van het land van Cuijk met een presentatie en workshop tijdens de Inspiratiedag van het RBT Land van Cuijk.

Op 15 oktober presenteren we ’n Goei leven aan het brede publiek met ’n Goei Leven Plein op het Pluk- en Oogstfeest op Kasteel Tongelaar . Om 16.00 uur is er een informeel proostmoment met betrokkenen en geïnteresseerden.

www.goeileven.nl
e-mail: info@goeileven.nl

Pionieren in de AgriFood Proeftuin

Land van Cuijk en Agro As de Peel organiseren op donderdag 19 oktober een bijeenkomst voor bedrijven, belangengroepen en overheden: Pionieren in de AgriFood Proeftuin.

De eerste boeren die de Peel ontgonnen waren echte pioniers. Tijdens deze bijeenkomst over de ontwikkelingen in de Agro As de Peel proeftuin staan de huidige vernieuwers in het gebied centraal. Ze houden zich bezig met de verduurzaming en vernieuwing van agrarische activiteiten, het sluiten van kringlopen, bodemverbetering en landschapsontwikkeling. De Agro As de Peel overlapt qua gebied deels het Land van Cuijk. Daar streven bedrijven, overheden en inwoners naar een gezonde vitale leefomgeving vanuit een ‘Goei Leven’ en innoveren op allerlei gebieden. Tijdens Pionieren in de AgriFood proeftuin vertellen de vernieuwers in de Agro As de Peel Proeftuin en Land van Cuijk hun verhaal in een korte pitch. Daarna is er gelegenheid om informeel door te praten tijdens ons jaarlijkse ‘Patécafé’ en nieuwe projectplannen te maken.

Contactpersoon voor dit evenement is Michiel Ytsma: michiel.ytsma@uden.nl.

Kick-off Skills Lab Project

Huis van de Brabantse Kempen initieert in samenwerking met HAS Den Bosch het Skills Lab Project. De kick-off van dit project (met het thema Transitie van de agrarische sector) is op vrijdag 13 oktober 2017.

Het programma

10.00 tot 13.00 uur: Kick-off Skills Lab
14.00 tot 17.00 uur: Tour deelnemende bedrijven

Het event is  openbaar en gratis toegankelijk, maar aanmelden is verplicht. Aanmelden kan via deelname@brabantsekempen.eu.

Het Skills Lab Project, Transitie van de agrarische sector draait om:

  1. Het verduurzamen van landbouwintensieve bedrijven
  2. Het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen voor natuur-inclusieve landbouwbedrijven

Customer journey bij Makro Den Bosch

Een ontdekkingsreis door het filiaal van Makro in Den Bosch. Je leert verschillende afdelingen kennen en mag bij elke afdeling iets uit het assortiment proeven of proberen. Na afloop kan er bij de klantenservice een goody-bag worden afgehaald. Let op, op = op!

Kijk ook op http://bit.ly/2xggbzj

Duurzaam Cuijk

De gemeente Cuijk nodigt iedereen uit voor Duurzaam Cuijk, van 1 tot en met 10 oktober 2017. Tijdens de tiendaagse kan heel Cuijk proeven van de mogelijkheden die voor hun neus liggen om duurzamer te leven. Er zijn activiteiten rondom duurzame energie, voedsel, bewegen en een gezondere leefomgeving en natuur. Duurzaam Cuijk start al op zondag 1 oktober. De laatste twee dagen van de tiendaagse vallen samen met Dutch Agri Food Week.

Hier vindt u het complete programma van Dutch Agri Food Week 2017, inclusief alle activiteiten in Noordoost-Brabant.